Scheurtjes Anus?

Alles over scheurtjes op en rondom de anus

Scheurtjes anus: Bij anusscheurtjes zitten er scheurtjes in de huid van uw anus, ook wel fissuren genoemd. Ze kunnen erg vervelend zijn, maar zijn niet gevaarlijk en trekken vaak vanzelf weer weg. Een anale fissuur is een scheurtje in de huid, waardoor u bloed kan krijgen. Dit kunt u dan zien op het toiletpapier nadat u afveegt.

Ze ontstaan doordat de anus wordt open gerekt, bijvoorbeeld via seksueel contact in de anus, de ziekte van Crohn, bij harde ontlasting, bij meerdere keren per dag poepen en of bij te harde wc papier. Als het scheurtje niet vanzelf geneest, kan er een zweer ontstaan.


Scheurtjes anus wat zijn dat?

Een anale fissuur is een barst of scheur in de huid van uw anus. Het is een veel voorkomende oorzaak van anale pijn en rectale bloedingen , vooral tijdens stoelgang (poepen). Anale trauma’s veroorzaken meestal een spleet, vooral door persen om harde ontlasting te krijgen. Anale fissuren kunnen plotseling of geleidelijk ontstaan. Ze kunnen ook snel of langzaam genezen. Anale scheurtjes komen zeer vaak voor, vooral bij zuigelingen en zwangere mensen. Ongeveer de helft van de mensen met anale fissuren krijgt ze voordat ze 40 worden.


Scheurtjes anus zalf

Onze CBD-zalf en CBD-balsem worden vaak gebruikt bij anus scheurtjes en of bij aambeien. Deze zalven bestaan volledig uit natuurlijke ingrediënten die niet schadelijk zijn voor uw huid rondom de anus. Het hersteld de huid en de CBD in de zalf heeft ontstekingsremmende eigenschappen waardoor het anus scheurtje snel zal verdwijnen. De meeste anale fissuren genezen binnen enkele dagen tot weken. Een chronische anale fissuur kan meer dan acht weken duren.


Wat is de belangrijkste oorzaak van een anale scheurtje?

Trauma – zoals rekken en spannen – zorgt ervoor dat je anale voering scheurt. Maar ook reeds bestaande aandoeningen kunnen een rol spelen. Dit heeft te maken met de anatomie van je anus (kontgat), wat eigenlijk de laatste paar centimeter is van je dikke darm .

Tegen het einde van je anus, waar deze zich naar buiten opent, lijkt de huid meer op de huid aan de buitenkant van je lichaam. Maar in het bovenste gedeelte, waar scheuren meestal voorkomen, is je anus bekleed met hetzelfde zachte slijmvlies als de rest van je dikke darm.

Dit slijmvlies is dunner en kwetsbaarder dan de normale huid, waardoor het gemakkelijker te scheuren is. Dit geldt vooral voor baby’s, die vaak anale fissuren krijgen. Het kan ook ontstoken raken door letsel of ziekte. Langdurige (chronische) ontstekingen kunnen de weefsels verzwakken.

Je anus is omgeven door twee cirkelvormige spieren die helpen je stoelgang onder controle te houden (je anale sluitspieren). Als deze spieren te strak zijn, kunnen ze spanning toevoegen aan uw anale voering, waardoor het gemakkelijker wordt om te scheuren en zelfs de bloedtoevoer naar de weefsels wordt verminderd.


Hoe voelen scheurtje anus?

De meeste mensen voelen pijn met een anale scheurtje . Ze voelen het het meest tijdens het poepen, maar het kan minuten tot enkele uren daarna aanhouden. Ze omschrijven het als scherp, scheurend, snijdend of brandend. Sommige mensen merken dat de pijn uitstraalt naar hun billen, bovenbenen of onderrug.


Hoe beïnvloedt anale jeuk mijn lichaam?

Anale jeuk veroorzaakt meestal een oncontroleerbare drang om aan je anus te krabben . Krabben biedt echter geen langdurige verlichting.

Krabben aan je anale gebied veroorzaakt verdere irritatie en kan de jeuk verergeren in plaats van verlichting te bieden. Je huid in dit gebied is gevoelig en je nagels zijn veel sterker dan je huid. Krabben met je vingernagels kan huidbeschadiging of een infectie veroorzaken. Als de jeuk-krascyclus aanhoudt, kan dit leiden tot extreem ongemak, pijn en een branderig gevoel.


Hoe weet ik of ik een aambei of een anale fissuur heb?

Aambeien en anale fissuren hebben vergelijkbare symptomen en oorzaken, en het is gemakkelijk om de een voor de ander te verwarren. Beide kunnen gebeuren als je te veel spant om te poepen, en beide kunnen rectale bloedingen, anale pijn en anale jeuk veroorzaken .

Hoewel aambeien vaker voorkomen, zijn anale fissuren vaker de oorzaak van anale pijn. Aambeien veroorzaken niet altijd pijn, maar 90% van de fissuren doet dat wel. De pijn van een fissuur komt echter meestal voor in pijn pieken, terwijl aambeipijn constant kan zijn.


Symptomen

Scheurtjes Anus

Symptomen van een anale fissuur zijn onder meer:

 • Pijn tijdens stoelgang.
 • Pijn na stoelgang die tot enkele uren kan aanhouden.
 • Helder rood bloed op de ontlasting of toiletpapier na een stoelgang.
 • Een zichtbare scheur in de huid rond de anus.
 • Een klein knobbeltje of skin tag op de huid in de buurt van de anale fissuur.

Wanneer dokter bellen?

Bel uw huisarts als 1 of meer van deze dingen voor u kloppen:

 • U heeft een scheurtje in uw anus en uw klachten worden niet minder.
 • U bent ouder dan 50 jaar.
 • Het bloed zit door uw poep.
 • Er zit ook slijm bij uw poep.
 • U heeft aambeien of scheurtjes in uw anus, maar u twijfelt of het bloed daardoor komt.
 • U poept al weken anders dan u gewend bent. Bijvoorbeeld:
  • Uw poep is opeens veel dunner of dikker.
  • Uw poep wisselt steeds. De ene keer heeft u dunne poep en de volgende keer weer dikke poep.
  • U moet heel vaak poepen.
  • U poept heel weinig, bijvoorbeeld maar 1 keer in de week.
  • U heeft vaak het gevoel dat u moet poepen, maar er komt niks.
 • U valt af zonder dat u dat wilt.
 • U heeft minder zin in eten.
 • U voelt zich ziek.
 • U heeft koorts.
 • U heeft buikpijn.
 • Iemand in uw familie kreeg darmkanker en was toen jonger dan 70 jaar.