Collageen kopen?

Alles over collageen


Collageen: Stevige, levendige, mooie huid – het is iets dat we als vanzelfsprekend beschouwen als we jong zijn. Naarmate we ouder worden, begint de elasticiteit van de huid af te nemen, wat resulteert in meer rimpels en een verslapte huid. Hoewel deze veranderingen normale tekenen van veroudering zijn, zijn ze niet altijd welkom. Daardoor vragen veel mensen zich af: wat heeft een jongere huid dat een oudere huid niet heeft? collageen! Voorstanders van collageenpoeder zeggen dat het niet alleen een flinke portie proteïne levert, maar ook andere voordelen biedt, zoals het verzachten van pijnlijke gewrichten, het verbeteren van de darmgezondheid en het verminderen van rimpels .

 • Collageenpoeders bevatten aminozuren, die nodig zijn voor dagelijkse functies.
 • Sommige wetenschappelijke bewijzen suggereren dat collageenpoeder nuttig kan zijn voor wondgenezing, huidveroudering en symptomen van artritis.
 • Er zijn aanwijzingen dat orale collageensupplementen huidveroudering kunnen verminderen.
 • Collageensupplementen kunnen helpen bij gewrichtspijn.
 • Sommige onderzoeken suggereren dat collageen botverslechtering kan helpen voorkomen.
 • Er zijn aanwijzingen dat collageenpoeder achillespeespijn kan verminderen.
 • Verhoogt de kracht voor degenen die actief trainen en collageen gebruiken in combinatie met hun trainingen en dieet.
 • Werkt als een signaal naar het lichaam om meer collageen te produceren, wat resulteert in een betere huidgezondheid.


Zijn er verschillende soorten?

Er zijn ongeveer 28 typen geïdentificeerd. Ze verschillen door hoe de moleculen worden samengesteld, de celcomponenten die worden toegevoegd en waar het collageen in uw lichaam wordt gebruikt. Alle collageenfibrillen hebben ten minste één drievoudige helixstructuur.

De belangrijkste vijf soorten en wat ze doen zijn:

 • Type I. Dit type vormt 90% van het collageen van uw lichaam. Type I is dicht opeengepakt en wordt gebruikt om structuur te geven aan uw huid, botten, pezen en ligamenten.
 • Type II. Dit type wordt aangetroffen in elastisch kraakbeen, dat gewrichtsondersteuning biedt.
 • Type III. Dit type komt voor in spieren, slagaders en organen.
 • Type IV. Dit type komt voor in de lagen van je huid.
 • Type V. Dit type wordt aangetroffen in het hoornvlies van uw ogen, sommige huidlagen, haar en weefsel van de placenta.Waar is collageen goed voor?

De belangrijkste rol van is het bieden van structuur, kracht en ondersteuning door uw hele lichaam.

De specifieke rollen omvatten:

 • Helpt fibroblasten te vormen in uw dermis (middelste huidlaag), waardoor nieuwe cellen kunnen groeien.
 • Een rol spelen bij het vervangen van dode huidcellen.
 • Het bieden van een beschermende bedekking voor organen.
 • Structuur, kracht en elasticiteit aan je huid geven.
 • Helpt uw ​​bloed te stollen.Wat is collageen

Collageen is een eiwit. In feite is het het meest voorkomende eiwit in het lichaam. Eiwitten zijn gemaakt van aminozuren . De belangrijkste aminozuren die collageen maken zijn proline, glycine en hydroxyproline. Deze aminozuren groeperen zich om eiwitfibrillen te vormen in een drievoudige helixstructuur. Je lichaam heeft ook de juiste hoeveelheid vitamine C, zink, koper en mangaan nodig om de triple helix te maken.

Zie collageen als de sterke en flexibele lijm die je lichaam bij elkaar houdt. Het speelt een grote rol bij het ondersteunen van de structuur van een gezonde huid. In de jeugd zorgt een gestage productie van collageen voor een veerkrachtige veerkracht van de huid. Naarmate we ouder worden, neemt de collageensynthese echter af. Die afname van draagt ​​bij aan die herkenbare tekenen van veroudering die velen proberen te voorkomen. Velen wenden zich tot collageensupplementen om te helpen.Collageen poeder

Collageenpoeder, een gehydrolyseerde versie van collageeen uit dierlijke weefsels, is een afgebroken versie van collageen waarvan men weet dat het gemakkelijker door het lichaam kan worden opgenomen. Het wordt vaak weergegeven als collageenpeptiden of collageenhydrolysaat.Collageen versus gelatine

Benieuwd of collageen anders is dan gelatine en hoe het verschilt van andere eiwitten die al in het lichaam worden aangetroffen? Je hebt misschien collageen en gelatine in één adem horen noemen. Dat komt omdat gelatine is afgeleid van collageen – wanneer het afbreekt, wordt het gelatine.

Het proces is te vinden in bottenbouillon : botten zitten boordevol collageen en terwijl de botten in bouillon sudderen tijdens het kookproces dat gedurende een tot twee dagen plaatsvindt, breekt het collageen langzaam af tot gelatine.

Gelatine was eigenlijk een van de eerste voedingsmiddelen die in het oude China als medische behandeling werden gebruikt.

Gelatine geweldig voor mensen met voedselallergieën of gevoeligheden. Het helpt hun lichaam zelfs om moeilijk verteerbaar voedsel op de lange termijn beter te beheren door delen van het maagdarmkanaal te helpen repareren.

Als een rijke bron van gelatine kunnen bronnen van collageen zoals bottenbouillon de genezing van de mucosale voering vergemakkelijken, wat verbeteringen in de opname van voedingsstoffen betekent en minder risico op lekkende darm (deeltjes die uit de darm lekken naar waar ze niet zouden moeten zijn). Met andere woorden, gelatine zit vol met dezelfde goede dingen als collageen, alleen in een andere vorm.Vis collageen

Viscollageen is afgeleid van een paar verschillende soorten, waaronder zeesterren, garnalen, zee-egels en meestal van vis. De peptiden worden gewonnen uit de schubben, botten en huid, die meestal verloren gaan. Tijdens het oogstproces wordt zelfs meer dan 11,7 miljoen ton van deze ongebruikte onderdelen weggegooid. Wat anders een enorme belasting voor ons milieu zou zijn, is nu een kostbare bron van eiwitten geworden.

Runder is rijk aan type I en III, wat essentieel is voor het herstel van de botten, huid, pezen en spieren. Viscollageenpoeder is rijk aan collageen type I, een essentieel onderdeel van bindweefsel, bloedvaten en de huid.


Plantaardig collageen

Vegan collageen bestaat per definitie niet. In supplementen zitten altijd dierlijke producten. Wel zijn er zogenaamde collageenboosters, deze stimuleren de natuurlijke productie van collageen.Wat gebeurt er met collageen naarmate ik ouder word?

Je lichaam produceert minder collageen naarmate je ouder wordt, en bestaand collageen breekt sneller af. Het collageen is ook van mindere kwaliteit dan toen je jonger was. Vrouwen ervaren een aanzienlijke vermindering van de collageenproductie na de menopauze.Wat zijn collageenpeptiden?

Collageenpeptiden bevatten exact dezelfde set aminozuren en voedingsstoffen als collageen, maar hebben een proces ondergaan dat hydrolyse wordt genoemd om ze af te breken tot kortere eiwitketens.

Gehydrolyseerd collageen kan niet alleen worden opgelost in zowel warm als koud water, maar het is ook veel gemakkelijker voor je maag om af te breken en te verteren. Het heeft ook een hoge biologische beschikbaarheid en kan gemakkelijker in de bloedbaan worden opgenomen dan regulier collageeneiwit, waardoor u meer waar voor uw geld krijgt als het om voeding gaat.

Het beste van alles is dat collageenpeptiden kunnen helpen de huid en het haar te verbeteren, gewrichtspijn te verlichten en de gezondheid van uw darmen te optimaliseren.Kan ik zien of het collageengehalte van mijn lichaam afneemt?

Collageen kan niet worden gemeten, bijvoorbeeld in een bloedtest, maar er zijn tekenen dat uw collageenniveau afneemt. Deze tekenen en symptomen zijn onder meer:

 • Huid die gerimpeld , crêpe of verslapt is.
 • Hallowing in en rond je ogen en gezicht.
 • Krimpende, verslappende spieren en spierpijn.
 • Stijvere, minder flexibele pezen en banden.
 • Gewrichtspijn of artrose door versleten kraakbeen.
 • Verlies van mobiliteit door gewrichtsschade of stijfheid.
 • Gastro-intestinale problemen als gevolg van dunner worden van de bekleding van uw spijsverteringskanaal.
 • Problemen met de doorbloeding.


Welke levensstijl gewoonten beschadigen collageen?

Vermijd deze factoren, die de collageenspiegels in uw lichaam kunnen verlagen:

 • Roken. Roken vermindert de productie van collageen. Het beschadigt collageen en elastine , wat leidt tot rimpels en trage wondgenezing. Nicotine vernauwt de bloedvaten nabij het huidoppervlak, waardoor de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen wordt verhinderd.
 • Te veel suiker en geraffineerde koolhydraten eten. Suiker hecht zich aan eiwitten om geavanceerde glycatie-eindproducten te vormen. Deze moleculen beschadigen nabijgelegen eiwitten en zorgen ervoor dat collageeen zwak, droog en broos wordt.
 • Slaap : Voldoende slaap krijgen is belangrijk omdat het lichaam tijdens de slaap nieuwe cellen en collageen aanmaakt.
 • Vermijd stress : te veel stress vermindert de collageenproductie.
 • Blootstelling aan ultraviolet licht. Te veel zonlicht vermindert de collageenproductie en zorgt ervoor dat collageen sneller wordt afgebroken. Ultraviolet zonlicht veroorzaakt rimpels. Vermijd overmatige blootstelling aan de zon en draag altijd zonnebrandcrème (SPF 30 en hoger) als u buiten bent.


Verhoogt het eten van collageenrijk voedsel het collageengehalte in mijn lichaam?

Collageen kan niet in zijn hele vorm door uw lichaam worden opgenomen. Je lichaam breekt de collageeneiwitten die je eet af tot aminozuren. Dus het eten van collageenrijk voedsel leidt niet direct tot hogere collageenniveaus in je lichaam.

Toch kunnen veel voedingsmiddelen die de ruwe ingrediënten leveren die de collageenproductie ondersteunen, worden gegeten als onderdeel van een gezond dieet. Deze voedingsmiddelen bevatten de aminozuren proline en glycine. Vitamine C, zink en koper zijn ook nodig voor het proces. Voedingsmiddelen die deze aminozuren, vitamines en mineralen bevatten, zijn onder andere:

 • Vitamine C. Vitamine C zit in sinaasappels, aardbeien, paprika’s, broccoli, spruitjes en aardappelen.
 • Proline. Proline komt voor in paddenstoelen, kool, asperges, pinda’s, tarwe, vis, eiwitten en vlees.
 • Glycine. Glycine wordt aangetroffen in rood vlees, kalkoen, kip en varkenshuid, pinda’s en muesli.
 • KoperKoper wordt gevonden in lever, kreeft, oesters, shiitake-paddenstoelen, noten en zaden, bladgroenten, tofu en donkere chocolade.
 • ZinkZink komt voor in oesters, rood vlees, gevogelte, varkensvlees, bonen, kikkererwten, noten, broccoli, groene bladgroenten, volle granen en melkproducten.


Welke voedingsmiddelen bevatten collageen?

Je lichaam maakt collageen door specifieke aminozuren te combineren die voorkomen in eiwitrijk voedsel. Dierlijke eiwitten, zoals gevonden in vlees, vis, eieren en zuivelproducten, worden beschouwd als complete eiwitten. Deze voedingsmiddelen bevatten alle essentiële aminozuren die je lichaam kan gebruiken om collageen te maken.

Een andere populaire voedselbron is bottenbouillon. Bottenbouillon wordt gemaakt door botten in water te laten sudderen. Hierdoor kan het collageen uit rundvlees, kip en visgraten worden gehaald, waardoor een smaakvolle vloeistof overblijft die alleen kan worden gedronken of in combinatie met ander voedsel voor smaak.Welke ziekten en andere factoren beschadigen collageen?

Auto-immuunziekten (het immuunsysteem van uw lichaam valt zijn eigen weefsel aan) kunnen collageen beschadigen. Reumatoïde artritis , lupus , dermatomyositis en sclerodermie zijn auto-immuunziekten, bindweefselziekten waarvan bekend is dat ze collageen beschadigen.

Genetische mutaties kunnen ook collageen beschadigen. Collageenconstructiefouten resulteren in aandoeningen zoals het Ehlers-Danlos-syndroom en osteogenesis imperfecta .

Collageenniveaus nemen ook op natuurlijke wijze af met de leeftijd.Wat gebeurt er als u stopt met het innemen van collageen?

U zult geen directe bijwerkingen opmerken als u stopt met het innemen van collageen, maar op de lange termijn kunt u de voordelen mislopen.Zijn er interacties met medicijnen?

Het is niet bekend of dit product een wisselwerking heeft met medicijnen. Overleg met uw zorgverlener voordat u dit product gebruikt als u medicijnen gebruikt.Zijn er interacties met kruiden en supplementen?

Er zijn geen bekende interacties met kruiden en supplementen.Kan collageen gewichtstoename veroorzaken?

Hier is het korte antwoord: Nee. Het nemen van collageensupplementen zou je niet moeten laten aankomen. Het gebruik van collageen is zelfs in verband gebracht met een gevoel van verzadiging of volheid nadat gebruikers een maaltijd hebben gegeten. Als je tevreden bent met het voedsel dat je hebt gegeten, is de kans kleiner dat je non-stop gaat snacken en ongezond voedsel eet bij je volgende maaltijd.

De reden dat collageen je een vol gevoel geeft, is simpel. Collageen bestaat uit dierlijke eiwitten en het is al lang bekend dat eiwitten een verzadigd gevoel opwekken. Onze collageensupplementen zijn vrij van zoetstoffen of andere toevoegingen, zo ontvangt uw lichaam het eiwit in zijn eenvoudigste vorm.Bijwerkingen van collageen

Natuurlijk maakt u zich zorgen over de mogelijke bijwerkingen van medicijnen of supplementen. Gelukkig is collageen niet in verband gebracht met ernstige bijwerkingen of veel gepubliceerde interacties tussen geneesmiddelen. Als u een specifieke zorg heeft, neem dan contact op met uw arts of een geregistreerde apotheker.Is het veilig?

Collageenpeptiden zijn veilig gebruikt in doses tot 10 gram per dag gedurende maximaal 5 maanden. Bijwerkingen zijn zeldzaam.