Bijen zaden kopen?

Alles over bijen zaden


Het gaat helaas erg slecht met de bij. Het aantal honingbijen gaat in hoog tempo achteruit. Ook wilde bijen en solitair levende bijen hebben het moeilijk in een landschap met steeds minder bloemen. 

Naast de honingbij leven er in ons land ongeveer 350 wilde bijensoorten. Deze bijen leven in tegenstelling tot honingbijen en hommels solitair en worden daarom ook wel solitaire bijen genoemd

Bloemen zijn voor bijen onweerstaanbaar. Ze kunnen niet zonder bloemen leven. De nectar en het stuifmeel uit bloemen is hun eerste levensbehoefte. Maar als we om ons heen kijken zien we steeds minder bloemen bloeien.

bijenzaden-1

 

Beste gifvrije Bijen zaden kopen


Bijen zaden speciaal samengesteld om de bijen van nectar te voorzien. Het extra lage bijen bloemenmengsel bevat 24 soorten éénjarige en tweejarige bloemen. In het eerste jaar heeft u een waar bloemenfestijn in uw tuin. Om ook de volgende jaren volop te kunnen genieten laat u de bloemen volledig uitbloeien. Zo vormen de bloemen de zaden voor het volgende jaar en zaaien veel éénjarige bloemen zichzelf weer uit. Het volgende voorjaar heeft u wederom een verscheidenheid aan kleurige bloemen voor de bijen. Voor een nog beter resultaat knipt u in oktober de tweejarige planten tot zo’n 10-15 cm boven de grond af.

Waarom Bijen zaden gebruiken?


Bijen zaden-2

Bijen zijn een onmisbare schakel in de ecologie. Het bestuiven van planten en bomen is een ontzettend belangrijke taak van deze insecten. Bloemen helpen bijen en andere waardevolle bestuivers te voeden. Je helpt niet alleen de bijen te redden door bijen vriendelijke planten te planten, maar je helpt ook je tuin. Enkele hints:

  • Vermijd hybride bloemen, die steriel kunnen zijn en weinig of geen nectar of stuifmeel hebben
  • Sla de dubbele bloemen over, waar stuifmeel ontbreekt
  • Zorg ervoor dat je het hele jaar door bloemen voor bijen hebt.
  • Plant bloemen in flarden – bijen concentreren zich graag op één bloemtype tegelijk
  • Laat een ongestoord perceel achter voor nestelende bijenWat nu als de bijen uitsterven?

Sinds 1950 daalt het aantal honingbijen in de hele wereld, maar sinds 1980 zijn er zo veel bijen doodgegaan dat wetenschappers zich zorgen beginnen te maken over het uitsterven van de honingbij. Als de bijen uitsterven, hebben we een enorm probleem, want de meeste soorten groente en fruit die we eten zouden verdwijnen. Ook veel wilde planten zouden uitsterven doordat hun stuifmeel niet meer verspreid wordt door bijen.
Waarom verdwijnen Bijen?

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is het gebruik van pesticiden in de landbouw exponentieel toegenomen. In verband hiermee wordt nu gesuggereerd dat het wijdverbreide gebruik van pesticiden, bekend als  neonicotinoïden , een nadelige invloed heeft op de gezondheid van bijen.

De chemische familie van de neonicotinoïden is een groep werkzame stoffen die verwant zijn aan nicotine. Wanneer deze stoffen in gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt, verspreiden ze zich via sapstromen door de gehele plant. In wezen zijn pesticiden verschrikkelijk voor het milieu en doden ze de organismen die de wereld en de mens helpen te overleven.Wat kunnen wij doen om de bijen te redden?


bijen zaden-3De bijen redden is een grote klus, maar actie ondernemen is eenvoudig! Door in je eigen gemeenschap te beginnen, kun je onze wereld een gezondere plek voor bijen maken. Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om onze bijen te redden:


Bescherm bijenhabitat

Een van de grootste bedreigingen voor bijen is het gebrek aan leefgebied als gevolg van stadsuitbreiding. Als je een gebrek aan groene ruimte in je buurt opmerkt, kun je vrijwillig een bijentuin planten of een habitatgang creëren met nectar rijke planten zoals wilde bloemen.
Je hebt niet veel ruimte nodig om de bijen te redden. Tuinen kunnen worden aangelegd in kleine ruimtes zoals balkons of straathoeken, en bloemen kunnen langs wegen en andere openbare ruimtes worden geplant. U kunt ook betrokken worden bij uw lokale overheid om te pleiten voor verstandige grenzen aan ontwikkeling waar u woont. Met onze bijen zaden veranderd u uw balkon, voortuin of dak van het schuurtje in een bijen paradijs.Vermijd schadelijke pesticiden

Synthetische pesticiden, meststoffen en herbiciden zijn schadelijk voor bijen. Het gebruik van deze pesticiden in uw tuin kan niet alleen bijen weghouden, maar ook hun leven in gevaar brengen. Als u uw tuin moet behandelen, kies dan voor organische bestrijdingsmiddelen en spray ‘s nachts wanneer bestuivers het minst actief zijn. Of gebruik nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes in uw tuin. Vermijd koste wat het kost de chemicaliën van de neonicotinoïden familie, want deze zijn vooral schadelijk voor bijen.Bijen hebben bomen nodig

bijen zaden-4

Bijen zijn niet alleen geïnteresseerd in vaste planten! Wist je eigenlijk dat bijen het grootste deel van hun nectar uit bomen halen? Wanneer een boom bloeit, biedt het bijen honderden, zo niet duizenden bloesems om van te voeden.

Bomen zijn niet alleen een geweldige voedselbron voor bijen, maar ze zijn ook essentieel voor een bijenhabitat. Boombladeren en hars bieden nestmateriaal voor bijen, terwijl hun natuurlijke houtholtes uitstekende schuilplaatsen vormen. Met ontbossing en ontwikkeling in de lift, kunt u bijenhabitats ondersteunen door voor bomen te zorgen en lid te worden van boomplantende partijen in uw omgeving.Maak een bijenbad

bijen zaden-5Een leuke activiteit die ook kan helpen de bijen te redden, is het maken van een bijenbad

Kies een plek in de tuin waar het beschermd en schaduwrijk is. Zet een lege bloempot pot ondersteboven om als basis te gebruiken. Vul een ondiep vogelbad of een kleine schaal of kom met schoon water en plaats kiezelstenen en stenen erin zodat ze uit het water steken. Bijen zullen op de stenen en kiezels landen om het water te drinken terwijl ze een pauze nemen van foerageren en bestuiven. Je kan ook iets van suiker toevoegen, maar dit hoeft niet. Als je toch suiker toevoegt doe dan maximaal een paar eetlepels per kom en warm het water eerst op zodat de suiker oplost. Nogmaals suiker toevoegen hoeft niet, in de natuur vinden ze normaal alleen water zonder suiker.Bouw huizen voor inheemse bijen

bijen zaden-5Wist je dat, met uitzondering van honingbijen, de meeste bijen solitaire wezens zijn? 70% van de bijen leeft ondergronds, terwijl 30% in gaten in bomen of holle stengels leeft.

Omdat veel eenzame en hommelende bijen hun nesten in ongestoord land bouwen, waarom dan niet een onaangeroerd stuk land voor hen in uw tuin bewaren? Met “bijenflats” kunnen solitaire bijen, zoals metselaarbijen, hun intrek nemen en uw tuin bestuiven. Je kunt ook leren hoe je je eigen bijenflat kunt bouwen en een betere ruimte voor eenzame bijen kunt creëren.

Het bijenhuis moet tegen een vlak oppervlak worden geplaatst en worden geplaatst in een gebied dat wordt beschermd tegen harde wind. De voorkant van het huis moet op het zuiden of zuidwesten liggen, waar het in de winter de meeste zon krijgt om bijen warm te houden.Steun uw lokale imker

U kunt het verschil maken door een imker in uw omgeving te ondersteunen. Deze verzorgers werken hard om hun bijen te voeden en de lokale gemeenschap voor zowel bijen als mensen te verbeteren. De eenvoudigste manier om dit te doen is om lokaal gemaakte honing- en bijenwas producten te kopen. Veel imkers gebruiken producten van hun bijenkorven om zeep, lotions en bijenwas kaarsen te maken. Bovendien is lokale honing niet alleen heerlijk, het kan ook worden gemaakt door bijen die planten in je eigen achtertuin hebben bezocht! U kunt ook contact opnemen met uw plaatselijke bijenteelt verenigingen om te zien wat voor soort vrijwilligerssteun of donaties zij nodig hebben.


Veelgestelde vragen


Zijn deze bijen zaden vrij van pesticide?
Ja! de zaden zijn vrij van synthetische pesticiden, meststoffen en herbiciden
Wat is de beste tijd om de zaden te planten?
1 maart tot en met 30 juni
Hoe diep moeten de zaden geplant worden?
Zorg dat de grond, waar u de bloemen wilt zaaien, zo’n 3-4 cm diep en lekker los aangeharkt is. Strooi het bloemzaden mengsel zo gelijkmatig mogelijk over de grond, circa 1,5 gram per m2.